Când se montează cauciucurile de iarnă?

Anvelope de iarnă

Anvelope DE IARNĂ

Sezonul rece se apropie cu pași repezi, iar pe buzele tuturor șoferilor se citește aceeași întrebare: „Când se montează cauciucurile de iarnă?”. Vom răspunde la această întrebare într-un articol mai amplu în care vom aborda mai multe situații și vom înțelege mai bine când trebuie să umblăm cu anvelope de iarnă și ce riscăm dacă nu le montăm când trebuie.

La ce dată trebuie montate anvelopele de iarnă?

Probabil vei fi surprins când vei afla că poți fi obligat să circuli cu anvelope de iarnă chiar și în mijlocul verii. Ordonanța de Guvern 5/2011 susține faptul că obligativitatea dotării mașinilor cu anvelope de iarnă nu depinde de un interval de timp, ci mai degrabă de condițiile meteorologice. Asta înseamnă că dacă într-o zi toridă de vară circuli pe un drum aflat pe vârf de munte acoperit cu zăpadă, gheață sau polei, ești obligat să ai cauciucurile de iarnă montate. În același timp, dacă vei fi prins la mijlocul lunii decembrie, la o temperatură de 0 grade fără anvelope de iarnă, nu vei fi amendat dacă carosabilul nu este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei. Noi îți recomandăm să nu riști să umbli cu anvelopele de vară în mijlocul iernii pentru că sunt șanse mari să te regăsești la un moment dat în următoarea situație: circuli cu mașina zi de zi, carosabilul este curat, nici urmă de zăpadă sau gheață, ajungi la locul de muncă, parchezi mașina, iar la final de program, constați că a nins. În această situație, nu îți rămâne altceva de făcut decât să lași mașina în parcare pentru că altfel riști să fii oprit și să iei o amendă. Să nu mai vorbim de siguranța condusului!

Așa că, programează-te la un service auto pentru schimbul anvelopelor în momentul în care vremea începe să se schimbe, iar la final, optează și pentru serviciul de echilibrare roți pentru a te asigura că totul este în regulă.

Ce se întâmplă dacă nu ai anvelopele de iarnă montate?

Legea este destul de clară în acest sens – șoferii care nu își echipează mașina în conformitate cu condițiile meteorologice, riscă o amendă între 1.300 – 2.900 lei. În plus, dacă ești prins fără cauciucuri de iarnă pe un drum cu zăpadă, îți va fi reținut și certificatul de înmatriculare al mașinii. Atenție însă la anvelopele de iarnă pentru care optezi – acestea trebuie să aibă imprimat foarte clar indicatorul de legalitate – literele M și S trebuie să apară sub diverse forme: M+S, M.S. sau M&S. Orice variantă dintre cele menționate este în regulă. RAR atenționează șoferii că anvelopele allseason nu se iau în considerare drept anvelope de iarnă. Singurul criteriu care certifică faptul că anvelopa este omologată sunt literele M și S.

Este important să schimbi cauciucurile în momentul în care se apropie iarna pentru a evita și cozile interminabile de la vulcanizare  și service-uri făcute de șoferii care decid să treacă la anvelope de iarnă în ultimul moment. Șansele să avem o iarnă fără zăpadă, gheață sau polei sunt extrem de mici, deci aceste anvelope vor fi obligatorii la un moment dat. Nu uita că este în joc și siguranța condusului – anvelopele de iarnă au o aderență mult mai mare pe carosabilul umed sau cu polei. În lipsa anvelopelor speciale, riscul de producere a accidentelor este mult mai mare, așa că, hai să fim responsabili și să ne schimbăm anvelopele atunci când vremea dă semne că ar putea să se strice sau atunci când planifici vreun concediu în vârf de munte.

Vezi și

Schimbul anvelopelor – o necesitate sau un moft?

Lumea șoferilor se împarte uneori în două categorii: cei ce cred că schimbatul anvelopelor este un moft și cei ce consideră că este o necesitate. În acest articol, vom vedea care sunt argumentele celor două categorii de șoferi și care este de fapt adevărul.

Trimite mesaj
Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?
Call Now Button