Schimbul anvelopelor – o necesitate sau un moft?

Schimb anvelope Brașov

Lumea șoferilor se împarte uneori în două categorii: cei ce cred că schimbatul anvelopelor este un moft și cei ce consideră că este o necesitate. În acest articol, vom vedea care sunt argumentele celor două categorii de șoferi și care este de fapt adevărul.

Ce este o anvelopă?

Anvelopa este învelișul ce acoperă camera de aer a unei roți ce aparține unui autovehicul. De obicei, șoferii achiziționează două seturi de anvelope, unul pentru vară și unul pentru iarnă, fiecare din ele fiind recomandate în anumite condiții. De exemplu, setul de vară va fi folosit pentru lunile calde, neploioase, când asfaltul este uscat și vremea de afară este favorabilă. Cele de iarnă, vor fi folosite când asfaltul este întotdeauna umed, drumurile sunt anevoioase, vântul de afară bate cu o viteză mare și când condițiile meteo sunt nefavorabile șofatului. Diferența dintre cele două o face cauciucul din care este confecționată anvelopa. Cele pentru vară au un cauciuc care permite mașinii să accelereze mai bine și să aibă performanțe mari, iar cele de iarnă sunt mai mult mai tari, ca să ofere o aderență mai mare.

De ce trebuie schimbate anvelopele?

Ca orice altă componentă a mașinii, și anvelopele se uzează și își pierd din calități odată cu trecerea timpului. Ele trebuie totdeauna testate și controlate ca să fie în cea mai bună condiție a lor ca durata de viață a mașinii să crească. La acest capitol, mulți șoferi nu prea dau importanță și în anii ce conduc mașina își schimbă anvelopele maxim o dată, răspunsul lor fiind că dacă tot le schimbă între cele două tipuri (cele de iarnă și cele de vară), nu au nevoie să își cumpere o dată la un anumit număr de ani, două seturi noi de anvelope.

Achiziționarea de anvelope noi la un anumit număr de ani, poate să fie doar un moft?

Răspunsul este nu. După cum am menționat deja, ca orice altă componentă a mașinii, anvelopele se uzează în timp și necesită ori lucrări de întreținere, ori schimbare completă. Există șoferi care își achiziționează doar un singur de set de anvelope (cum sunt cele de tip all-season) și pentru oricare problemă pe care o au se duc la vulcanizare, sau cei care, o dată la câțiva ani, își achiziționează un nou set de anvelope periodic pentru a se asigura că merg în condiții de siguranță.

Durata de viață a mașinii va crește dacă tot o să îi înlocuim piesele cu defecțiuni. Am spus de multe ori: este mai bine să prevenim problemele mult mai majore și să le soluționăm încă de la bun început. Discuția despre anvelope nu ar trebui să se rezume la necesitate sau moft, ci la schimb versus reparare. Unii șoferi preferă să schimbe anvelopele chiar și în momentul în care acestea au probleme minore, ce ar putea fi reparate cu o vizită la service. Alți șoferi consideră această decizie un moft și preferă să își înlocuiască anvelopele cu unele noi doar atunci când sunt uzate și amenință siguranța condusului.

Un alt aspect important de discutat este schimbul de anvelope cu unele de tip second hand. Dacă tot te-ai hotărât să schimbi anvelopele, optează pentru unele noi, chiar dacă acest lucru presupune o investiție mai mare. Anvelopele second hand, chiar dacă arată ca noi, pot ascunde multe probleme. Ești sigur că vrei să dai banii pe niște anvelope de acest tip doar ca să fii nevoit peste puțin timp să le schimbi iar? Pe anvelopele noi te poți baza și te ajută să îți recuperezi în timp investiția prin vizite mai rare la vulcanizare.

Revenind la întrebarea principală, răspunsul depinde de perspectivă. Unii șoferi consideră că schimbul de anvelope reprezintă o necesitate, alții cred că e doar un moft. Schimb anvelope Brașov – Noi spunem să îți schimbi anvelopele atunci când sunt prea uzate și nu mai fac față condițiilor de șofat.

Vezi și

Vulcanizarea anvelopelor

Vulcanizarea anvelopelor – importanță și beneficii

Anvelopele reprezintă o piesă esențială în buna funcționare a unui camion. Producătorii de anvelope au luat această componentă și au modelat-o pentru diferite tipuri de drumuri. Spre exemplu, există anvelope ce au fost proiectate special pentru autostrăzi sau drumuri care permit condusul cu o viteză mare constantă – aceste anvelope se remarcă printr-o rezistență bună la uzură și o eficiență semnificativă din punctul de vedere al consumului de carburant.

Trimite mesaj
Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?
Call Now Button