Tot ce trebuie să știi despre anvelopele all-season

Anvelope All-Season

Anvelope All-Season

Anvelopele all-season au început să fie din ce în ce mai populare printre șoferii care vor să facă mai puține vizite la vulcanizare și să aibă cheltuieli mai mici cu întreținerea mașinii. Mulți dintre ei se întreabă dacă mai trebuie să schimbe anvelopele în sezonul de iarnă, având în vedere că se promovează faptul că aceste anvelope all-season sunt bune pentru tot anul. Dacă și tu te încadrezi în această categorie, răspunsul s-ar putea să te surprindă – anvelopele all-season trebuie schimbate cu unele de iarnă în sezonul rece și vom vedea în cele ce urmează motivul.

Anvelope all-season sau anvelope de iarnă?

Anvelopele all-season au fost inventate pentru condiții climatice moderate și pentru ierni blânde, în niciun caz pentru temperaturi extreme, polei și zăpadă. Anvelopele all-season oferă performanțe înalte pe tot parcursul anului, inclusiv pe drumurile umede, însă cu toții știm că iernile nu sunt deloc blânde în țara noastră. Anvelopele all-season nu îți vor oferi aderență maximă și manipulare ușoară în sezonul rece, tocmai din acest motiv se recomandă ca iarna să fie schimbate cu unele corespunzătoare.

Unii specialiști compară anvelopele all-season cu o pereche de pantofi sport – deși este comod și poți să îi porți tot timpul anului, uneori parcă tânjești după căldura și confortul pe care ți le oferă niște ghete de iarnă. Dacă știi că urmează să conduci mult mai ales în zonă de munte, anvelopele de iarnă sunt obligatorii pentru că acestea îți oferă o stabilitate bună și o tracțiune puternică în orice condiții. Acest lucru nu îl poți spune despre anvelopele all-season. Așa că, ia măsuri din timp și fă programare la un service sau la o vulcanizare pentru a schimba cauciucurile de iarnă. Și dacă tot ajungi la vulcanizare, nu ezita să verifici și jantele – poate ai nevoie de servicii de îndreptat jante mașină. Pentru performanțe mai bune ale anvelopelor de iarnă, este important ca jantele să nu aibă nicio deformare. Operațiunea durează maxim o oră și nu este deloc costisitoare.

Anvelope all-season – ce avantaje au?

Și totuși, de ce ar trebui să optezi pentru anvelope all-season? Aceste anvelope se adresează anumitor categorii de șoferi: celor care conduc o mașină cu o putere redusă, celor care nu conduc prea mult iarna sau conduc într-o zonă cu o climă blândă, constantă sau celor care au un stil de condus mai lent. Este important de precizat că un set de anvelope all-season îți oferă siguranță și confort în majoritatea situațiilor, însă există și anumite compromisuri care au fost făcute în momentul în care anvelopele au fost concepute – spre exemplu, anvelopele all-season nu sunt atât de fiabile pe un astfalt încins ca un cauciuc de vară și nu are aderență atât de mare pe un drum acoperit cu zăpadă. Însă este o opțiune bună pentru șoferii care conduc ocazional și care nu vor să investească prea mulți bani în schimbatul anvelopelor în fiecare sezon și cu vizitele regulate la vulcanizare.

Este important de precizat faptul că legislația rutieră din România nu îți interzice să circuli cu astfel de anvelope all-season în sezonul de iarnă, însă este obligatoriu ca acestea să aibă inscripționate literele M și S, sub următoarele forme: M+S, M.S. sau M&S.

Așa că, dacă nu vrei cheltuieli prea mari, poți opta pentru niște anvelope all-season. Ar trebui totuși să iei în considerare schimbarea lor cu unele de iarnă dacă plănuiești să conduci zilnic în anotimpul rece. Iernile ne iau mereu prin surprindere și ar fi bine să fii pregătit pentru diminețile cu zăpadă și polei pe carosabil.

Vezi și

Schimbul anvelopelor – o necesitate sau un moft?

Lumea șoferilor se împarte uneori în două categorii: cei ce cred că schimbatul anvelopelor este un moft și cei ce consideră că este o necesitate. În acest articol, vom vedea care sunt argumentele celor două categorii de șoferi și care este de fapt adevărul.

Trimite mesaj
Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?
Call Now Button